Parkeren voor gehandicapten
Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u een digitale parkeervergunning aanvragen. Met deze digitale parkeervergunning mag u in Hoorn parkeren op de betaalde parkeerplekken. De digitale parkeervergunning is een online registratie van uw kenteken. Deze wordt dan gekoppeld aan uw bestaande gehandicaptenparkeerkaart.
Gehandicaptenparkeerkaart digitaliseren: wat moet ik doen?
Voor het digitaliseren of voor het wijzigen van de gehandicaptenparkeerkaart heeft u DigiD nodig. De aanvraag en parkeervergunning is gratis. Na het starten van uw aanvraag, klikt u op digitaliseren Gehandicaptenparkeerkaart. Als de registratie is gelukt, ontvangt u een e-mail met goedkeuring, dit duurt maximaal 3 dagen. Na ontvangst van deze e-mail is de vergunning geldig en kunt u parkeren. U krijgt dus geen extra vergunning thuisgestuurd. Ook inwoners die niet in de gemeente Hoorn wonen, kunnen deze vergunning aanvragen.
Gehandicaptenparkeerkaart digitaliseren
Waar mag ik parkeren?
Als u een gehandicaptenparkeerkaart heeft of een erkend gehandicaptenvoertuig, mag u gratis en onbeperkt parkeren op:
- alle parkeerplaatsen in een blauwe zone
- de speciale gehandicaptenparkeerplaatsen
- parkeerplaatsen met een parkeerverbod of op een erf (blauwe schijf verplicht max. 3 uur)
Gehandicaptenparkeerkaart ook gedigitaliseerd?
Dan mag u ook parkeren op de betaald parkeerplekken. Een overzicht van deze parkeerplekken vindt u op de pagina Parkeren Bezoekers. Woont u in Hoorn en is uw gehandicaptenparkeerkaart gedigitaliseerd? Dan mag u ook parkeren op de plekken voor vergunninghouders. In de parkeergarages betaalt u het gewone tarief.
De gemeente Hoorn gebruikt een scanauto voor de parkeercontroles. De auto scant de kentekens van de geparkeerde auto’s en kan zo zien of er een geldige vergunning voor is.
Staat u op een betaald parkeerplek of een plek voor een vergunninghouder met uw digitale vergunning voor gehandicapten? Dan hoeft de GPK niet zichtbaar te zijn. De scanauto controleert de vergunning via het kenteken van de auto. Parkeert u op een algemene gehandicaptenparkeerplaats? Dan moet de GPK wel zichtbaar zijn.
U kunt een parkeervergunning voor gehandicapten aanvragen na het maken van een afspraak. Naar de afspraak in het stadhuis neemt u een geldig legitimatiebewijs en uw gehandicaptenparkeerkaart mee.
Als u een gehandicaptenparkeerkaart heeft of een erkend gehandicaptenvoertuig, mag u gratis en onbeperkt parkeren op:
- alle parkeerplaatsen in een blauwe zone
- de speciale gehandicaptenparkeerplaatsen
- parkeerplaatsen met een parkeerverbod of op een erf (blauwe schijf verplicht max. 3 uur)
Heeft u de gehandicaptenparkeerkaart ook gedigitaliseerd? Dan mag u ook parkeren op de betaald parkeerplekken. Woont u in Hoorn en is uw gehandicaptenparkeerkaart gedigitaliseerd? Dan mag u ook parkeren op de plekken voor vergunninghouders. In de parkeergarages betaalt u het gewone tarief.
Kijk voor meer informatie op de pagina Parkeerboete.
Het is niet toegestaan om te parkeren op plekken voor laden- en lossen en op parkeerplaatsen voor grote voertuigen. Ook bij in- en uitritten, bushaltes en toegewezen parkeerplaatsen met een onderbord is het verboden te parkeren.
Het gebruik van een gehandicaptenparkeerkaart verschilt per gemeente. Het is handig om van te voren uit te zoeken waar u mag parkeren als u een bezoek brengt aan een andere gemeente.
Nee, de vergunning is maar geldig voor 1 kenteken en dus 1 auto. U kunt zelf kiezen voor welke auto dit is.
De parkeervergunning voor gehandicapten is net zolang geldig als uw gehandicaptenparkeerkaart.
Geef dan het nieuwe kenteken online door aan de gemeente. Het wijzigen van het kenteken is gratis.
Geeft dit kenteken dan gratis en online door aan de gemeente. Per keer is het tijdelijke kenteken maximaal 7 dagen geldig.
Bedankt voor het doorgeven! We gaan er mee aan de slag.
Heeft u persoonlijke vragen of wilt u graag reageren op de inhoud?
Dan kunt u contact opnemen.